Otel Yangınından Alınması Gereken Dersler

Kartalkaya'daki otel yangınından sonra, işletme sahipleri ve yöneticilerine bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Belki bir faydam dokunur. Yangın güvenliğine harcadığınız para, kısılabilir bir gider değildir. Kendi servetinizi korumak için aldığınız bir güvencedir.



Bu yangındaki can kaybını, maddi kaybı ve işletmenin itibar kaybını bir düşünün. Can kaybını bir şeyle kıyaslayabilmek mümkün değil. Siz sırf maddi kayba bakın, kayıpların yakınlarına işletmenin ödemek zorunda kalacağı maddi tazminatın boyutunu tahmin etmeye bir çalışın. Ne demek istediğimi anlarsınız.



Yasal düzenlemelerde belirtilen güvenlik önlemleri, sandığınızın aksine yapabileceğinizin en iyisi değildir. Yapılması gereken minimum şeylerdir. İşi bilene, doğru bir risk analizi yaptırın ve ekstra önlemler almaktan kaçınmayın. Onu dahi yapmamışlar da, Kartalkaya'daki bir otelde, düzenlemelerin ortalama bir otel için belirlediği güvenlik önlemlerini almış olsanız da, insanları yakardınız. Müşterinin son model dört tekerlekli aracıyla, ana yoldan yeri gelip iki saatte ulaşabildiği yere itfaiye kamyonu nasıl gelir, bunu önceden düşünmek gerekirdi.



Yangın söndürücü satın almak, sorunu çözmek değildir. Önce yangının çıkmasını önleyecek önlemler almak, ikinci sırada can kurtarma amaçlı önlemler alınmalıdır, çıkan yangını söndürüp mal kurtarmak öncelikli değildir.



Suyla çalışan otomatik söndürme sistemleri, yani sprinkler tesisatı, ucuz ve etkili bir önlemdir. Sizi büyük bir yangından ancak bu kurtarır. İtfaiye kamyonunun taşıyabildiği beş bilemedin on ton su, büyük yangına yetmez. Yaptırın... Bildiğiniz boru, belli aralıklarla takılacak fıskiye, bir su pompası ve bir depo su. Ne kadar pahalı olabilir?



Kimi heves eder, kendine özel itfaiye arabası falan alır. Özel bir durumunuz yoksa, boşa masraftır. Kamyona harcayacağınız paradan çok daha ucuza, sabit su deposu, su pompası ve sprinkler sistemini kurarsınız. Üstelik 7-24, personel istemeden çalışır.



Aldığınız ekipman, kurduğunuz sistem "ölümsüz" değildir. Yılda iki kere kontrol edin, kırılan-bozulanı değiştirin, paslanan yeri boyatın, çürüyen yeri tamir ettirin. Gözünüz korkmasın, öyle her sene size para falan harcatmaz.



Portatif yangın söndürücü, saniyeler içinde boşalan bir araçtır. On kiloluğu, elli kiloluğunu gözünüzde büyütmeyin ve bunlardan mucize beklemeyin.



Orada-burada yanıltıcı reklamlarla tanıtılan, yok top şeklinde, çubuk şeklinde olup yangına fırlatılan araçlara para harcamayın. Firmanın çektiği videoya güvenmeyin, var mı saygın bir kuruluştan alınmış sertifika? Siz ona bakın.



Binanın dışında yapılmış çelik konstrüksiyondan yangın merdiveni, müfettişe gösterip yasak savmaya yarar. Filmlerde görüyorsunuz, Amerikalı yapmış, ama 18. yüzyıldan kalma binaya, hiç yoktan iyidir diye yapmış. O merdivenden yaşlısı, çocuğu, engellisi inecek. Yahu, bina inşaat metrekareye de düşmüyor, adam gibi çift sızdırmaz kapılı, mekanik havalandırma ile duman tahliyeli yangın merdiveni yapın. Düzenlemeler iki yeterli diyorsa, siz bir fazla yapın.



Doğa ile inatlaşmayın. Ahşap odaya odunlu şömine koymak, uçurumun dibine otel yapmak gibi akla zarar işlere girmeyin.



Satıcının ağzına bakıp, oyuncak mağazasına girmiş çocuk gibi, her gördüğünüz ekipmana da heveslenmeyin. Ekipmanların bazısı vardır, ancak eğitimli profesyoneller kullanabilir. Bazısı sizin şartlarınızda düşük fayda/yüksek maliyet demektir. Bilene danışın.

yorumlar

yorumlar (0)