Türkiye'de Toplumsal Çürüme

Toplumda yaşanan çürümenin çeşitli nedenleri vardır. Çevreme ve toplumun genel durumuna baktığımızda, ahlaki ve manevi değerlerin zayıfladığını görüyoruz. İnsanların birbirine karşı saygısı ve hoşgörüsü azalmış, herkes yalnızca kendi çıkarlarını düşünmektedir. İşletmelerden tüketicilere kadar herkes birbirini suiistimal etmeye çalışmaktadır. Yaşlıların psikolojisi bozulmuş, sevgi ve saygı duyguları yok olmuştur. Gençler ise geleceğe karşı umutsuz ve kendilerine karşı saygısı olmayan bir durumda bulunuyorlar.

Toplumun bu duruma gelmesinde, mevcut ülkenin işleyişinde söz sahibi olan bazı grupların torpil ve rant sevdası da büyük bir etken olmaktadır. Birçok kişi, liyakatlerini kullanarak iş bulamamakta, bunun yerine torpil ve bağlantıların ön plana çıktığı bir sistemle karşı karşıya kalmaktadır.

Toplumun çürümesinin dört temel sebebi olduğu düşünülüyor:

1. **Liyakat**: İnsanlar eğitim görüyor, dil öğreniyor ve birden fazla üniversiteden mezun oluyor. Ancak, eğitim aldıkları alanda uzmanlaşamıyorlar. Bu durum, ülke üniversitelerinden mezun olup iş bulamayan kişilerde, karşısındakine karşı saygıyı kaybetmelerine neden oluyor. Partilerin eğitim seviyesi düşük kişilere, parti üyelikleri nedeniyle istihdam sağlaması da bu sorunun büyümesine katkıda bulunmakta.

2. **Adalet**: Adalet sisteminin işlevini tam olarak yerine getirememesi, toplumun güvenini sarsmaktadır. Bir kişinin birden fazla davadan yargılanması ve ardından suçu işleyerek ceza alması, adaletin işlevini yerine getiremediğini göstermektedir. Ayrıca, internette düşüncelerini paylaşan kişilerin gece vakti evlerinden alınabilmeleri, güven ortamını yok etmektedir.

3. **Ekonomi**: Ekonomik buhran, insanların psikolojisini olumsuz etkilemektedir. İşsizlik, insanların alım gücünü düşürmekte ve ekonomideki dengesizlikler, insanlarınUltra lüks bir yaşam sürdürememelerine rağmen, böyle bir yaşamı arzulamalarına neden olmaktadır.

4. **Din**: Dini değerlerin yaşandığı toplumlarda, bazı grupların tutarsızlıkları ve ikiyüzlülükleri, insanları dine karşı kin tutmaya yönlendirmektedir. Bir cemaate veya gruba mensup olmayanlar, doğruyu temsil etmediği düşünülmektedir. Bu durum, gençleri dine ve inançlara karşı uzaklaştırmaktadır.

Bu four başlık, toplumun çürümesinin en büyük nedenlerini oluşturmaktadır.

yorumlar

yorumlar (0)